duminică, 3 martie 2013

Din culisele festivalului-concurs "OMATUTA"

     

    Dupa ce prezentatorul Paul Buta a facut cunoscut publicului juriul si sponsorii, a dat cuvantul profesorului Viorel Burlacu, director al Casei de cultura, acum in calitatea de presedinte al festivalului. Acesta a inceput prin a multumi actorului Paul Buta pentru prezenta dansului si in acest an alaturi de noi, la fel cum a multumit tuturor colaboratorilor si sponsorilor. A spus , apoi, printre altele " ne incapatanam sa continuam acest festival, trecand peste toate greutatile. Daca tinem cont de cele 25 de editii ale fostului festival popular "Canta de rasuna lunca"la care, adaugam acum cele 17 editii de "Omatuta", ajungem la un total de 42 de editii, care au lansat numeroase talente ale muzicii populare"
   In momentul cand prezentatorul a invitat-o pe scena pentru un microrecital pe " doamna cantecului vrancean :, Maria Costin Murgoci, actorul Paul Buta a spus : " daca ar fi sa ii prezint realizarile acestei interprete, m-ar apuca aici, revelionul !!La intrarea pe scena, interpreta a spus printre altele : " Ii salut si ii respect pe absolut toti ce vin aici, ei sant cei ce vor duce mai departe frumusetea cantului si portului popular romanesc.
Va iubesc si repet, va respect pentru ceea ce faceti la Tecuci, sa ne iubim mereu, sa ne iubim apropiatii si mai ales, sa invatam ca dragostea e sfanta. Sa felicitam organizatorii si concurentii pentru ca , ceea ce faceti aici, nu fac mult orase "!
 In cuvantul sau dinaintea recitalului, indragitul interpret al muzicii populare, galateanul Aurica Totolici, a adus in primul rand, un cald si sincer omagiu doamnelor, tuturor femeilor, cu ocazia zilei de l Nartie, dorindu-le sa fie iubite si sa aibe parte de o primavara minunata. In microrecitalul sustinut, Aurica Totolici ne-a reamintit , printre altele ca "Doar o mama poate sti/ ce e dorul de copii" si "mai intoarce doamne roata vietii/ sa am iara anii tineretii " pentru ca apoi, sa ne introduca in lumea minunata a cantecului oltenesc, ardelenesc si dobrogean. Apoi ne-a vorbit despre frumusetea dansului popular, apreciind acesti tineri interpreti si dansatori care " au cam rupt scena cu dansurile lor ", apreciindu-i mai ales pentru faptul ca au aceasta pasiune in locul distractiilor din baruri si discoteci.
  In cuvantul de inchiderea, interpretul iesean Constantin Bahrim, presedinte al juriului, a spus printre
altele ; "M-am simtit onorat pentru ca am fost presedinte al juriului. Felicit organizatorii dar si pe participanti si parintii acestora, care ii incurajeaja. Toti au cantat bine, iar cei mai buni din cei buni vor primi ceea ce merita. Si eu, am inceput tot asa, acum 25 de ani, tot cu doine, balade si nu intotdeuna, la inceput, am fost premiat. Apoi, ne-a vorbit despre balada, despre felul cum trebuie ea cantata, nu asa.. ca sa adormim. Se cere vointa, multa viata. Si ne-a facut si o demonstratie. Apoi, la microrecitalul sustinut, a chemat langa el dansatori, iar el, in mijlocul lor.
 Rweferindu-se la premii , interpretul a spus :" Fac in primul rand, plecaciuni in fata publicului. Aici, acum, toti concurentii au castigat, Care premii, care experienta scenei, care este, si va fi , foarte importanta. Felicit organizatorii.
 In final sa consemnam faptul ca talentata interpreta tecuceana Mitrita Velicu imi marurisea ca regreta enorm ca nu poate sustine si ea un microrecital, fiind racita.
A intrat totusi in concurs prin cei 7 micuti interpreti pe care ii pregateste. Intrebata de mine, la sfarsitul spectacolului, daca este multumita de rezultatele obtinute, interpreta a spus ca ' totul a fost corect "  
  IANCU AIZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu