duminică, 3 martie 2013

"Dragobetele, intre prezent si uitare "







Acesta a fost titlul interesantei manifestari organizate de Casa de cultura a municipiului Tecuci si Colegiul National "Calistrat Hogas ", actiune care a avut loc vineri 22 februarie la sala CDI a colegiului susmentionat.
 Dragobetele, este o sarbatoare cu radacini slave de rit foarte vechi, celebrata in multe locuri din Robania, pe data de 24 februarie sau chiar pe 28 februarie, multi sarbatorind si pe 3 martie sau chiar 25 martie. Sarbatoarea de Dragobete este echivalentul lui Valentin"s Day, "sarbatoarea iubirii". Dintre mai multi literati care au analizat etimologic numele de " dragobete", lingvistul Lazar Saineanu a propus analogia cu "dragu-bete ", sufixul "bete"semnificand "adunare, multime". Cert insa este faptul ca, Dragobetele, este Zeul dragostei si al bunavointei, este un zeu pastoral, tanar, grumos si puternic, asemuit cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca sau, Cupidon, in traditia romana.
  Manifestarea de fata, a fost deschisa de apreciatul profesor Radu Vladimir, spunand printre altele :"Creatia folclorica a fost intotdeuna preocuparea scriitorilor romantici, folclorul, fiind de altfel, componenta a creatiei noastre nationale". Apoi, tot despre Dragobete a vorbit si doamna bibliotecara prof. Maxim Odorica, aceasta , prezentandu-ne si o interesanta expozitie care cuprinde 28 de carti din fondul vechi, , publicatii de mare valoare, unele din ele chiar din anul 1885, adevarate valori ale Colegiului "Calistrat Hogas", unitate scolara care are peste 135 de ani de activitate. Cu aceasta ocazie, au fost pregatite si doua interesante teme de referate, intitulate "Traditii religioase" si "Traditii laice", acestea sub directa supraveghere si coordonare a profesorului Radu Vladimir.
 Materialul video-muzical "Dragobetele intre prezent si uitare", a fost prezentat prin videoproiector de metodista Casei de cultura, profesoara Doina Ojog, vadit emotionata pentru ca se afla acum, la Colegiul unde a fost in urma cu cativa ani, eleva , si mai mult "eleva a celui ce mi-a fost si mentor, profesorul Radu Vladimir"
Profesora si-a incheiat frumos material prin cuvintele :
"tinerii de azi, trebuie sa pastreze traditiile populare, care sant cat se poate de frumoase "Am urmarit un material foarte bine realizat, unde traditiile si obiceiurile populare, s-au impletit armonios cu citate despre dragoste din operele lui Eminescu, Octavian Paler si altii, toate avand un minunat fundal muzical actual. Tot despre pastrarea traditiilor populare, a vorbit si profesorul Viorel Burlacu, director al Casei de cultura, acesta pledand si pentru pastrarea si respectarea traditiilor altor popoare. In finalul interesantei sale alocutiuni, profesorul Burlacu, a apreciat buna colaborare dintre Casa de cultura si colegiile tecucene, bineanteles si cu acest apreciat colegiu.
  Metodista Nicoleta Cucoanes, a prezentat impreuna cu un grup de elevi, un frumos program artistic cu cu poezii, cantece dar si "descantece", unul din acestea fiind cules  de profesoara Marian Chirita, de la Colegiul National "Spiru Haret " Tecuci.
  In incheiere, profesorul Radu Vladimir a multumit tuturor prezenti, bucuros ca s-a reantalnit cu o fosta eleva a liceului, Doina Ojog, acum profesoara si metodista la Casa de Cultura si un alt elev de aici, redactorul de la Protecuci Marian Toparceanu. In final, profesorul Vladimir Radu a multumit si presei locale, care de fiecare data , consemneaza cu multa operativitate si obiectivitate, evenimentele culturale derulate in orasul nostru.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu