duminică, 3 martie 2013

NEGHINITA



     Teatrul de animatie pentru copii si tineret "Vasile Alecsandri" din Bacau, sectie componenta a prestigiosului Teatru "George Bacovia " din Bacau, a prezentat miercuri 2o februarie, in sala "Ion Petrovici" spectacolul cu piesa pentru copii "Neghinita " de Barbu St. Delavrancea. 
     bARBU sT. dELAVRANCEA ( 11.04.1858-29.04.1919) este un recunoscut scriitor, orator, avocat, dramaturg, chiar si fost primar de Bucuresti, Membru al Academiei Romane. A scris atat pentru copii, numeroase lucrari, este autorul celebrului Hagi-Tudose, al neuitatului invatator "Domnul Vucea" iar dintre piesele istorice remarcam excelenta lucrare "Apus de soare", cu momente din viata marelui domnitor Stefan cel Mare cu memorabilele cuvinte " Moldova nu este a mea, nu este a voastra. Este a urmasilor nostri, a urmasilor urmasilor nostri, IN VEACUL VECILOR !!
    "Neghinita " este o poveste cu adevarat de viata, pentru copii, dar plina de invataminte. Un mos si o baba, doreau un copil, acesta - Neghinita - a aparut, dar batranul l-a vandut unui negustor pentru bani. Ajuns la un imparat, ii arata acestuia numai si numai adevarul, care , de multe ori supara, asa cum l-a suparat si pe imparat. Interesant este insa finalul piesei, unde, autorul doreste ca Neghinita sa fie inecat de imparat, cu toate ca, in general, in povesti, mereu bine este invingator. In piesa de fata, Neghinita este scapat de la moarte de un binefacator (ariciul- care la randul lui a fost ajutat de Neghinita), avand un final fericit cu Neghinita intors la iubitorii lui parinti. 
 Dramatizarea de mai sus a fost semnata de N. Rosianu iar versiunea scenica a apartinut lui Gh. Balint. Interpreti au fost actorii :Marlene Duduman, Liliana Isbanda,Eugen Ionescu, Puiu Marian Gheorghiu, Sorina Moian, Laurentiu Budau, Andreea Sandu, Mihaela Murafa, Alina Neagu, Ion Cosa, Mihaela Popa. Scenografia a apartinut perechii Edi si Liliana Lasoc iar muzica lui Ciprian Manta in directia de scena a lui Gh. Balint.
  Inainte de inceperea spectacolului, am discutat cu impresarului teatrului bacauan, acesta aratanu-si nemultumirea pentru faptul ca aici,la Tecuci, ar fi dorit sa prezinte doua spectacole, la orele 10 si 12, neavand in final nici macar o sala plina, multe scoli aducand inapoi biletele. Este totusi, dupa parerea mea, foarte regretabil acest aspect unde noi, avand 1o scoli - a circa 3oo de elevi, media , cam 3ooo de elevi plus numeroase gradinite si sa nu poti aduna 3oo de copii. Si nu la un spectacol oarecare ci la unul cuprin in manualele scolare, un spectacol excelent realizat si mai ales, foarte bine jucat si plin de invataminte. Nu trebuie atunci, sa ne mai miram, de ce teatrele ocolesc orasul nostru. Stimati educatori, stimati invatatori si profesori, recomandati copiilor si elevilor sa vina la spectacole. Spun asta pentru ca am vazut in sala, bucuria copiilor asteptand cu nerabdare inceperea spectacolui, unii dintre ei, strigand , plini de nerabdare ; "sa inceapa spectacolul" si atunci cand a inceput, apauzele si bucuria a cuprins cu adevarat sala. Si asta, cred ca spune, absolut TOTUL !!

   IANCU AIZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu