duminică, 3 martie 2013

Respectul nostru pentru Teodor Cruceanu - liderul indiscutabil al arbitrilor de fotbal, tecuceni !

  In cateva materiale anterioare, am incercat sa trecem in evidenta nume de echipe, antrenori, fotbalisti si arbitri tecuceni. Pomenind numele arbitrilor tecuceni, am mentionat faptul ca " cele mai bune rezultate pe plan national, le-a avut Teodor(Tudita) Cruceanu, desprecare vom scrie separat, un amplu material ". Facem acum, cu mare placere acest lucru. Vom incepe cufaptul ca domnul Cruceanu, termina in anul 196o cursul de arbitri. Intre anii 1960-197o, activeaza in Campionatul regional care, in acel timp, avea in subordine orasele Galati, Braila, Focsani si Tecuci. In anul 1962 obtine categoria a II-a de arbitraj iar in anul 1969, obtine categ. intai de arbitraj. In anul 1970 apare in lotul arbitrilor pentru divizia C iar din anul l972 are dreptul si arbitreaza in
divizia B si A. In perioada anilor 196o-1987, arbitreaza un numar de 1.387 de meciuri din care l.ll09 la centru si 278 la linie. Din functia de arbitru de centru, este desemnat sa conduca 242 de meciuri la Divizia A -tineret - cum era in acel timp - si 24o meciuri la linie. Arbitreaza 5o8 meciuri in divizia B, DIN CARE 469  la centru, 264 meciuri in divizia C- 22o la centru, 97 meciuri ca central la juniori B SI 114 meciuri in judet. A participat la 10 cursuri de perfectionare. A arbitrat meciuri extrem de importane, care urmau sa desemneze echipa campiona nationala cum ar fi mecirile :Farul Steaua, FC olt- Dinamo, Dinamo -Jiul sau Craiova-Steaua.
A arbitrat alaturi de nume de mare valoare ale acelor timpuri cum ar fi ; Nicolae Rainea, Otto Anderc0 (Satu Mare), Francisc Kolosi, C. Dinulescu, Ion Igna (Arad), I.Rus (Tg.Mures), V. Topon(Cluj), Adrian Porumboiu(Vaslui), I. Balanovici (iasi), Cr. Teodorescu (Buzau), Nesu -Oradea si altii. Am urmarit numeroase fotografii ale acestuia, impreuna cu "mari" nume, dar domnul Cruceanu imi spune ca cel mai mult "tine" la cea in care este alaturi de renumitul Andrei Radulescu, atunci presedinte al Comisiei de arbitri, cel care a fost adevaratul " deschizator de drumuri " in arbitrajul international, fiind primul din aceasta "breasla" care a arbitrat la un Campionat Mondial. A fost apoi randul unui alt mare arbitru, Nicolae Rainea din Barlad, apoi stabilit la Galati, cel care a reprezentat Romania la trei Campionate Mondiale. Daca vedem ca acum , arbitrii nostri, urmaresc acum, Campionatele mondiale la televizor, alaturi de noi, microbistii, cred ca am spus ce valori aveam atunci.
 In general, in tara, N. Rainea, il avea frecvent la tusa pe Teodor Cruceanu, Barladul facand echipa buna cu Tecuciul. In ultimul timp, Teodor Cruceanu, a arbitrat si alaturi de o alta mare valoare, tot moldovean, Adrian Porumboiu, din  Vaslui.
 Am tinut sa reamintesc aceste lucruri pentru ca, am considerat si consider in continuare, ca merita ca ele sa fie cunoscute de toti "microbistii"
  Acum, Teodor Cruceanu, merita din plin felicitarile noastre, pentru tot ce a realizat, pentru lunga si bogata lui activitate .













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu