duminică, 3 martie 2013

Festivalul concurs "OMATUTA" si-a desemnat castigatori





    Casa de cultura a municipiului Tecuci impreuna cu Centrul Cultural "Dunarea de Jos" Galati, a organizat vineri 1 martie 2013, in sala "Ion Petrovici" din Tecuci, cea de a XVII-a editie a Festivalului-concurs de interpretare muzica populara "Omatuta". Au participat tineri din judetele : Botosani, Brsaila, Buzau, Galati,Iasi, Suceava , Vaslui si Vrancea, acestia fiind impartiti in doua categorii: Grupa mica , copii intre 8 si 13 ani si Grupa mare, tineri intre 14 si 18 ani. La prima categorie au fost prezenti 2o de participanti, la cea de a doua doar 8. Juriul a fost format din ; 
recunoscuta interpreta a cantecului popular vrancean, Maria Costin Murgoci, director al Ansamblului folcloric "Tara Vrancei" Focsani, Carmen Tarnoveanu, realizator programe la TVR Iasi, George Vamvu, realizator programe Radio Iasi, Ion Chiciuc, dirijor al Ansamblului "Doina Covurluiului, profesor Viorel Burlacu, directoral Casei de Cultura si acum, director al festivalului si interpretul iesean Constantin Bahrim, presedinte al juriului. Parteneri media au fost :TVR Iasi, Radio Iasi, Radio Tecuci si saitul tecuci eu. Festivalul l-a avut prezentator pe cunoscutul actor galatean Paul Buta, care a completat intotdeuna prezentarile cu frumoase vorbe , cu iz moldovenesc, asa cum numai el stie sa le spuna. 
De altfel, despre dansul vom scrie un material special, alaturi de alte impresii culese de noi din culisele acestui festival. La intrarea in foaierul salii de spectacole, a fost organizata si cu aceasta ocazie, o frumoasa expozitie cu obiecte populare si in special de uz casnic, folosite la noi dar in special la sate, de parintii si bunicii nostri, obiecte care sa faca pe cei tineri sa stie cum au trait inaintasii nostri, cei care nu au stiut ca inseamna aragaz, masina de spalat, frigider, televizoare sau mobile. Si au trai si ne-au educat asa cum au putut pentru ca acum , noua sa ne fie cat se poate de bine.
 In pauzele dintre cele doua grupe care s-au prezentat in concurs, am urmarit frumoase si incantatoare recitaluri oferit cu multA dragoste dar si cu mult profesionism, de recunoscutii interpreti Maria Costin Murgoci, Constantin Bahrim, Mandola Munteanu, Margareta Ion si Aurica Totolici. Dupa ce toti concurentii au trecut prin fata exigentului juriu, s-au obtinut urmatoarele premii :
 Premiul special oferit de TVR Iasi - Ionut Laurentiu Sarghe din Galati, cu mentiunea facuta de presdintele juriului, C.Bahrim " de acum vei fi in vizoului postului TVR Iasi  dar, mare atentie la dictie "!Mentiuni speciale au fost oferite de postul Radio Iasi concurentilor Beatrice Ciolan -Tecuci si Andreia Luminita Manasireanu din Saveni Botosani. Pomenind de Saveni, tinem sa remarcam faptul ca, la aceasta editie, pentru a urmari in direct, cum isi face "activitatea " juriul, a fost desemnat si un conducator de grup, din cei ce au participat in concurs, sa asiste, fara drept de vot , la jurizare. Acum, acest loc i-a fost oferit profesorului din Saveni.
  La grupa mica - 8 -13 ani premiile au fost :
 Mentiuni pentru Diana Ramona Lupu din Galati si Mihaela Gheorghita din Focsani .
  Premiul III a revenit concurentilor Andrada Alexandra Carp din Baleni- Botosani si Maria Roberta Visan din Braila. Premiul II a revenit interpretelor Mihaela Denisa Apetrei din Suceava si Andreia Grozav din Focsani.
  Premiul I si trofeul, la aceasta categorie de varsta, a revenit tinerei Maria Oprea , din Braila. Aceasa, desi din Braila, a interpretat piese din zona Olteniei, lucru remarcat imediat de juriu, care intreband pe loc de ce aceasta alegere, interpreta a raspuns :ma avantajeaza ! Totusi, juriu a recomandat si pe viitor, piese din zona in care locuieste.
   La categoria 14 -18 ani, mentiune a obtinut tanara interpreta Ecaterina Oprea din Cuza Voda -Galati.
  Premiul III - Loredana Raduta DIN bUZAU
  Premiul II -Margareta Luminita Manasireanu din Saveni Botosani iar Premiul I  si trofeul la aceasta categorie a fost obtinut de interpreta Teodora Barsan din Buzau. Am avut onoarea sa vorbesc imediat dupa decernarea acestui premiu cu cea care a pregatit-o pe Teodora, profesoara Ispas Tatiana, de la Liceul "Margareta Sterian " din Buzau, acolo unde studiaza si eleva susmentionata, In timpul concursului, profesoara si-a urmarit eleva chiar de langa mine si am vazut cum traia fiecare miscare alaturi de eleva dansei.
 S-a facut mentiunea ca juriul, in desemnarea castigatorilor, a tinut seama atat de voce cat si de tinuta artistica si autenticitatea portului polular din zona ce au reprezentat-o. Premiile au fost in valoare de 4oo lei pentru locul I, 3OO lei pentru locul II SI 2OO lei locul III.
 Si pentru ca am pomenit de premii si implicit de bani, sa incheiem acest prim material cu lista inimosilor sponsori, fara de care, azi, e foarte greu sa realizezi astfel de actiuni ; Creditec SA tECUCI, Asociatia CAR si decese Unirea, Asociatia Muncitorul, SC Config-sys,
Cofetaria Top, Undpam, SC Poenaru Munteni, Parintele Petru impreuna cu doamna Mihaela si, nu in ultimul rand, SC Pajura, cea care a oferit si un cos cu numeroase produse castigatorului tombolei organizata cu acest prilej.
    Vom reveni cu amanunte din culisele festivalului.
  IANCU AIZIC

1-Martie-2013-OMATUTA,,,




















OMATUTA-1-MARTIE-2013








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu