duminică, 3 martie 2013

Din culisele Festivalului- concurs "Omatuta "!






  Vom incepe aceste randuri, asa cum am consemnat in materialul trecut, cu date despre simpaticul actor tecuceano-galatean Paul Buta, de aceasta data in rol de prezentator al concursului.
  Paul Buta , cunoscut si sub numele de "Mos Scarlatache", s-a nascut pe data de 1 decembrie 1961, in satul Rai, comuna Murgeni, judetul Vaslui. Studiile liceale le efectueaza la Liceul 1 si 2 din Tecuci iar in anul 1999, termina Facultatea de Arte dramatice de la Chisinau. Intre anii 2000-2oo3 il gasim metodist la Casa de cultura Tecuci, unde se implica si in activitatea artistica, fiind un apreciat actor. Participa la numeroase festivaluri nationale de umor cum ar fi ;"C.Tanase " de la Vaslui, "Marul de aur " de la Bistrita, "Ion Baiesu " de la Buzau, "Amza Pelea " de la Bailesti si altele , de unde se intoarce cu numeroase aprecieri si mai ales, premii. Din anul 1993 este si membru al Asociatiei coregrafilor din Romania. In 1992, verniseaza la Tecuci, prima expozitie de masti populare, in prezenta academicianului Romulus Vulcanescu si a prof. univ. V.Adascalitei, de la Universitatea "Al.I.Cuza" din Iasi. Urmeaza alte expozitii de masti in tara, dar si la Chisinau si Paris, unde are un succes enorm. Este membru al Asociatiei Creatorilor populari din Romania. In aceasta postura, in anii 2oo4, 2005 si 2008, reprezinta - la propunerea Muzeului National al satului Bucuresti - Romania, la Carnavalul Mastilor de la Venetia, unde obtine si premii importante. Ca actor al Teatrului "Nae Leonard" din Galati, a primit premiul "Al.Giugaru", pentru cea mai buna interpretare actoriceasca la Festivalul Teatrelor de revista de la Constanta. Apreciatul critic teatral, Valentin Silvestru, spunea despre acest actor :"Intotdeuna, aparitia lui Paul buta pe scena, cu talentul sau nativ, rar intalnit, starneste hohote de ras sanatos iar graiul lui moldovenesc, incanta auzul celor ce il asculta, amintind de Constantin Tanase, tot moldovean, caruia Paul ii calca pe urme "
Acum, la aparitia lui pe scena tecuceana, Paul Buta a inceput prin a-si marturisi bucuria revenirii aici, la Tecuci, unde se considera intotdeuna "acasa"Apreciaza apoi faptul ca aici se repeta traditia organizarii acestui frumos concurs de descoperire de noi si noi talente care sa duca mai departe frumusetea cantecului popular. Multumestesi cu aceasta ocazie Casei de Cultura si Centrului Cultural "Dunarea de Jos" care aduna aici, la Tecuci. pe cei mai talentati interpreti deocamdata, zonali, sperand in extindere prin participarea si a altor judete. Apoi, reaminteste concurentilor ca vor canta numai o strofa din balada sau cantec popular iar a doua piesa va fi audiata cu sprijinul orchestrei.
 In scurtul timp liber ce l-a avut prezentatorul, l-am "atacat" pentru a culege de la dansul noi amanunte din bogata lui activitate. A inceput prin a-mi spune ca s-a intors recent de la editia din acest an a Festivalului Mastilor de la Venetia, unde a reprezentat Romania, manifestare care s-a desfasurat in casa lui Nicolae Iorga din Venetia, destinata numai acestor fel de manifestari. Este bucuros pentru premiul obtinut si de aceasta data. Apoi imi spune ca poarta si acum, cu mare mandrie, "eticheta " de Mos Scarlatache, isi continua activitatea lsa Centrul Cultural "Dunarea de Jos' dar si colaborarea cu Teatrul "Nae Leonard" Are in continuare, in derulare, proiecte cu Liceul "Dunarea", cu Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin" si Colegiu "Virgil Magearu"
 In acelasi timp, se ocupa si de Muzeul mastilor populare de la Sivita si continua activitatea la Gospodaria Traditionala "Vatra cu dor " Frumoase activitati, zicem noi . !
   Doresc sa inchei aceste insemnari cu faptul ca in debutul festivalului, am avut placerea sa urmari talentatul grup "Omatuta", condus de coregrafa Mariana Enache, intors recent de la un concurs unde a obtinut un important trofeu si locul II din 4o9 formatii, loc ce ii
confera dreptul de a participala finala competitiei care se va desfasura intre 13 si 19 mai in Croatia. Tot in aceasta competitie, micutii dansatori Delia si Alex au obtinut locul I iar David si Ana au obtinut locul 4, in competitie fiin inscrise 12o de cupluri. Si cu aceasta ocazie, Mariana Enache a multumit Casei de Cultura, parintilor si mai ales sponsorilor care au sprijinit aceasta activitate.
  Vom reveni cu spicuiri din discursurile si aprecierilor facute de membrii juriului fata de acest festival - concurs .
IANCU AIZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu