vineri, 5 aprilie 2013

Un cenaclu literar numai cu proza,dar foarte buna !

 


 Casa de cultura a municipiului Tecuci, impreuna cu Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Iasi si cu Cenaclul literar "Calistrat Hogas" Tecuci, a organizat joi 4 aprilie 2013, in sala "Studio", o noua intalnire literara. In prima parte a sedintei, deschisa de presedintele cenaclului, poetul Duma Dionisie, a lansat si a analizat volumul "Dumnezeu a murit in Baragan", scris de Victor Aciocarlanoaiei. Poetul a inceput prin a-si exprima marele regret pentru faptul ca, din motive de sanatate, autorul nu a putut fi prezent la aceasta manifestare, de fata fiind in schimb sotia acestuia, distinsa profesoara Viorica Teodora Aciocarlanoaiei. Poetul Duma a continuat spunand ca autorul este un apreciat profesor de Limba franceza, din Buciumeni, cunoscanu-l foarte bine intrucat " si eu sant de loc din aceea zona "Poetul Duma a caracterizat lucrarea ca "o
carte concisa, un frumos roman autobiografic, avand aprecieri ale scriitorilor Ion Muresan, Mirela Stanciulescu si altii, De altfel, Mirela Stanciulescu scrie in prefata, despre lucrare :"este mai mult decat cartea unei copilarii furate, mai mult decat cronica unei perioade negre din istoria Romaniei, redand un sir de incercari critice prin care au fost siliti sa treaca cei ce au constituit nefericita "tagma" a deportatilor. Este o abordare a conditiei umane, prin ochii si mintea unui copil caruia i s-a furat copilaria "
 Profesorul Vasile Ghica si-a inceput analiza cartii prin a spune "il cunosc pe autor de cateva decenii, fiind un profesor foarte bine pregatit, avand si doua mandate de primar , in calitate de independent. Si iata-l acum, la peste 70 de ani, debutand cu acest intersant volum, o marturie vie a cumplitelor chinuri ale copilariei, scrieri apropiate de cele ale lui Vintila Horia. Cartea este un jurnal, o maerturie a faptelor traite, dar avand si o valoare estetica, intalnind aci zeci de citate din biblie si multe alte pilde valoroase. Este totusi de remarcat faptul ca citatele biblice , au fost foarte bine selectate " Profesorul Ghica, vorbeste de chinurile suferite de autor, reluand spusele marelui Mircea Vulcanescu, decedat in inchisoare la varsta de doar 44 de ani,lasand "mostenire " spusele " Sa nu ne razbunati !"Se refera in continuare si la aprecierile primite de autor de la numeroase cadre universitare cum ar fi : Ion Grosaru, Mirela Stanciulescu, Ioan Pop, reamarcand si faptul ca acest volum, este la cea de a doua apartitie, primul fiind la o editura din Arad si acum, la editura "Cronica" din Iasi. "Astfel de oameni, cum e autorul de fata. merita cu prisosinta respectul nostru si in final, doresc sa mai remarc faptul ca acesta are o familie de adevarati intelectuali, sotia, de fata, profesoara, fiul Pedro Negrescu, conf. univ. la Conservatorul din Tg. Mures si dirijor al Filarmonicii,iar fica, actrita si regizoare la Teatrul din Arad.
 Trecandu-se la discutii pe marginea celor expuse, sotia incepe prin a spune :"aceasta este o carte scrisa cu mare greutate, cu multe framantari, scrisa la interventia ficei noastre. Dupa aparitia cartii, am fost si eu impreuna cu sotul sa revedem acele locuri ale chinurilor din baragan, in gara Dudesti si localitatile apropiate' Jurnalistul Tase Danaila spune printre altele :" aceasta carte trebuie sa ajunga si sa fie cunoscuta de generatia tanara, sa o cunoasca cu adevarat. In continuare, considera ca autorul este "un intelectual rafinat, avand imagini aproape cinematografice "Profesorul Duma, asociaza acest volum cu renumita lucrare "Ghepardul "
Profesoara Mihaela Bujoreanu, apreciaza lucrarea si se intreaba "De ce oare, Dumnezeu a ingaduit savarsirea
acestor adevarate atrocitati, ca cele descrise de autor. Aprecieri pentru volum au venit si de sing. Marin Cantaragiu, impresionat de cele descrise in lucrare.
 Partea a doua a sedintei, a apartinut elevei Anca Secareanu, din clasa a XI-a de la Colegiul National "Spiru Haret", care a citit doua lucrari de proza :prima intitulata "Taina" si a doua "Intalnire tarzie "Eleva ne marturiseste ca a inceput sa scrie din clasa a opta si a mai citit, in cenaclu, si anul trecut. Scriitorul Vasile Ghica apreciaza "siguranta ei in proza estetica" iar profesorul Viorel Burlacu, ii remarca si talentul actoricesc. Jurnalistul Tase Danaila apreciaza la eleva Secareanu :"Constructia lexicala foarte interesanta avand si multe frumuseti metaforice "
 In final, poetul Duma o apreciaza si ne reaminteste faptul ca o alta fosta eleva si membra a cenaclului, Ingrid Beatrice Coman, azi locuind in Malta, se bucura de aprecieri prin diferite reviste literare.

   IANCU AIZIC








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu