marți, 2 aprilie 2013

NICHITA STANESCU - 8O

Uniunea Scriitorilor din Romania- Filiala Iasi, Biblioteca Municipala "Stefan Petica" Tecuci si Colegiul National "Calistrat Hogas" Tecuci, au organizat luni 25 martie 2o13, la Galeria "Helios" a Bibliotecii Municipale "Stefan Patica" o interesanta manifestare prilejuita de apropiata sarbatorire a 8o de ani de la nasterea marelui poet Nichita Stanescu. Acesta, pe adevaratul lui nume Nichita Hristea Stanescu, s-a nascut la 31 martie 1933 si a murit la 13 decembrie 1983. Poet, scriitor, eseist, a fost ales post mortem. Membru al Academiei Romane. Este considerat, pe drept, unul dintre cei mai de seama scriitori pe care i-a creiat Limba Romana, pe care, el cu mare placere o considera
ca fiind " dumnezeesc de frumoasa ", tot el spunand " poetul, ca si soldatul, nu are viata personala "!Sa consemnam si premiile obtinute de poet, din partea Uniunii Scriitorilor, in anii 1964,1969, 1972,1975 dar si premiul international Gottfried Von Herder in anul 1975, alaturi de premiul Eminescu din anul 1978 dar si premiul international de la Struga - Macedonia.
 Manifestarea a fost deschisa de profesoara Manuela Cepraga, director al biblioteciicare ne-a intampinat cu frumoasele cuvinte : "bine ati venit in acest spatiu care emana literatura si poezie" Apoi, ne-a prezentat numeroasele fotografii ale poetului Nichita Stanescu dar si carti despre dansul, toate din colectia personala a poetului tecucean, profesorul Duma Dionisie, prieten apropiat al marelui poet, lucrari pe care poetul Duma le va darui bibliotecii. Apoi, profesoara Cepraga a spus printre altele :" poetul Nichita Stanescu, a venit pe lume pentru a acoperi lipsa lui Eminescu cu toate ca el se declara a fi fiul lui Bacovia. Poetul spunea printre altele :" daca n-ar exista poezie in om, omul si-ar pierde dorinta de a mai trai "
In continuare, poetul Duma Dionisie, a prezentat volumul "Ca o pasare Ibis sau Nichita azi "realizat de poeta galateana Cezarina Adamescu care, din motive de sanatate, nu a putut fi prezenta la aceasta actiune. Printre altele, poetul Duma reia spusele marelui Marin Sorescu conform caruia "Poezia, e o arta care doare "continuand prin a spune ca " poezia, pentru Nichita, este absoluta, pe el l-a durut fiecare silaba, fiecare cuvant. A citit apoi, poezia pe care dansul i-a inchinat-o lui Nichita intitulata "Vis cu Nichita", aceasta ca o compensare a faptului ca Nichita, nu a mai reusit sa ajunga la Tecuci. asa cum a promis. Profesoara cepraga, dupa ce l-a aplaudat pe poetul Duma pentru frumoasele cuvinte si mai ales poezii, a spus, adresandu-se tuturor celor prezenti, dar mai ales elevilor : "Sa va amintiti cu placere de aceasta intalnire, in care un mare poet, Duma, a vorbit despre unul din marii poeti, Nichita Stanescu. A fost apoi randul apreciatului profesor Radu Vladimir care a facut o prezentare cat se poate de incantatoare a noului volum al poetului Duma Dionisie :"O pata de sange care vorbeste " , scris special pentru acest eveniment.
Vorbind despre Nichita, profesorul Radu Vladimir spune ca acesta era considerat si incadrat intre primii cinci poeti ai lumii, Radu Vladimir fiind mandru ca a participat la inmormantarea marelui Nichita despre care spune ca e asezat " la picioarele marelui Eminescu"
In continuare, elevii ; Lupu Estera, Clinteanu Catalina, Vulpe Mihaela, Radulescu Andreea, Ilie Nicoleta, Pohrib Diana, Lupu Lavinia si altele, toate de la Colegiul National "Calistrat Hogas", au recitat poezii scrise de Nichita SAtanescu. In final, am urmarit un frumos filmulet realizat de poetul Florin Iaru si trimis poetului Duma Dionisie, cu aspecte din viata marelui Nichita, unde am regasit mari personalitati cum ar fi scriitorul Nicolae Breba, Johny Raducanu, poetul Adam Puslojic - Serbia - vorbind cu mare placere de cel ce a fost Nichita Stanescu. Poetul Nichita Stanescu, printre altele a spus :" poezia, este singura avutie pe care o are omul, inca nejefuita " Intrebat apoi de realizatorul filmului, ce reprezinta poezia pentru el, Nichita a spus : ' poezia e pentru mine ce e pamantul pentru iarba, apa pentru peste sau cerul si aerul pentru pasari "
 Astfel de manifestari, inchinate marelui poet, vor continua, cel putin pana la data de 31 martie, ziua nasterii marelui poet.
Raspunzand aplauzelor si aprecierilor pentru aceasta manifestare si mai ales pentru ultimul volum realizat, inchinat marelui Nichita, poetul Duma Dionisie a multumit pentru sprijin, redactorului care i-a fost mereu aproape, respectiv sotia dansului, profesoara Flory Duma.
IANCU AIZIC

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu