luni, 1 aprilie 2013

" Tecuceni la ei, acasa " - Profesor doctor Lucian Beznea -

    







 Casa de cultura a municipilui Tecuci - de aceasta data impreuna cu Scoala Gimnaziala "Elena Doamna"-, a continuat inspiratul serial intitulat semnificativ "Tecuceni la ei acasa ", invitand vineri 29 martie 2013, la Sala "Studio", pe renumitul matematician Lucian Beznea, profesor universitar, doctor, cercetator stiintific gradul 1, director al Institutului de matematica 'Simion Stoilow" al Academiei Romane din Bucuresti.
     Nascut la 22 august 1957 la Tecuci, urmeaza clasele primare la Scoala nr. 5 "Elena Doamna"dupa care se muta cu parintii la Odobesti, continuand apoi cu Liceul teoretic "Al.I. Cuza" din Focsani iar in anul 1981 terminand Facultatea de Matematica Bucuresti.Din anul 1990 este detinator al titlului de doctor in matematica, vorbitor al limbilor engleza, franceza si germana iar in anul 2012 obtine si titlul de doctor al Universitatii Eichsaett din Germania. Sustine conferinte in Germania, Cehia, Franta, Tunisia, Spania si este membru al Comisiei de Mannifestari stiintifice ale M.E.C.T in perioada 2oo7-2o11.
 Manifestarea de fata a fost deschisa de profesorul Viorel Burlacu, director al Casei de cultura, prin cuvintele " Continuam seria evenimentelor si actiunilor de readucere acasa la ei, pe tecuceni de valoare, si acum, dupa poetul si scriitorul Aurel Bruma, dupa actorul Emil Coseru, dupa jurnalistul G. Arion sau renumitul seismolog George Purcaru, aducem un matematician de mare valoare, pe prof. doctor Lucian Beznea "Din prezentarea facuta de profesorul Burlacu, am remarcat rezultatele scolare de exceptie ale invitatului care de-a lungul anilor reusea medii generale de 9,91, scaderea fiind data, dupa cum spunea invitatul, de s"Socialismul stiintific !A fost pentru invitati o surpriza si fatul ca la aceasta intalnire, a fost prezent si fratele matematicianului, doctorul Adrian Beznea, apreciat medic la Galati dar si profesor universitar la facultatea galateana. Invitatul special, profesorul Beznea, a inceput prin a arata ca tatal sau, inginerul horticol Dumitru Beznea, a elaborat prima teza de doctorat din judetul Galati, legata de cercetarea soiurilor de vie, dansul fiind mult timp director la IAS Tecuci, apoi la Panciu si Odobesti. Profesorul isi aminteste cu placere de anii de liceu cand, fiind in clasa a X-a, rezolva cu usurinta probleme de clasa a XI-a. A fost apoi foarte emotionat atunci cand si-a vazut in sala, fosta profesoara de desen, doamna Alina Cerei, amintindu-si cu placere de faptul ca in clasa a patra, una din lucrarile lui a fost premiata la nivel national. Ne vorbeste apoi cu mare placere, intr-un dulce "grai moldovenesc", despre marii profesori Caius Ionescu -Tulcea, Alexandra Below,Paul Malliavin si altii, carora le poarta o vesnica recunostinta. Apoi vorbeste de tendinta actuala de introducere a matematicii in finante, stabilind importanta riscurilor financiare. Ne vorbeste apoi cu placere si de Biblioteca de la Institutul pe care il conduce, biblioteca ce este considerata "cea mai importanta intre Viena si Moscova "Nu uita sa aminteasca de marii invatati, unii chiar din secolul XV, pomenind de Newton "care stia tot ce trebuie, multe din demonstratiile lui, fiin si azi viabile "Ne aminteste apoi si de un alt mare roman, Dan Virgil Voiculescu, plecat din tara in anul 1987, o mare valoare mondiala.
Apoi, profesorul Beznea, a raspuns cu mare placere intrebarilor, primul fiind jurnalistul Tase Danaila. despre reconsiderarea unor adevaruri matematice si despre inrudirea matematicii cu poezia. Poetul Racaru cere amanunte despre Florentin Smarandache, profesorul dand detaliile necesare. In final, un grup de elevi de la Scoala "Elena Doamna", condusi de directorea Postea Maria. au oferit buchete de flori invitatului. Printre elevi, s-a numarat si Sipoteanu Diana, premiata la Olimpiada de matematica, un posibil talent la aceasta disciplina. Invitatul a raspuns aplauzelor invitatilor, spunand ca a acceptat cu mare placere aceasta invitatie, socotindu-se cu adevarat, si tecucean.
Directorul Casei de cultura, a oferit o diploma invitatului, "un ordin de inalt reprezentant tecucean al spiritului". Apoi, jurnalistul Tase Danaila i-a oferit ultimul lui volum de interviuri iar scriitorul Vasile Ghica i-a prezentat si oferit volumul "Nasc si la Tecuci  oameni", unde la pagina 36 sant date despre dansul.
 Apoi, oaspetele s-a deplasat, pentru cea de a doua parte a manifestarii, la Scoala "Elena Doamna", scoala unde el a urmat primele clase.
 IANCU AIZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu