sâmbătă, 20 aprilie 2013

Audiție muzicală bizantină

Sala-Studio-TecuciSala-Studio-Casa-de-Cultura-Tecuci 



Casa de Cultură a Municipiului Tecuci a organizat vineri, 19 aprilie 2013, în sala „Studio”, o auditie muzicală cu tema „Muzica bizantină în creația universală”. Muzica bizantină o găsim astazi prezentă doar în serviciul liturgic din bisericile ortodoxe, întâlnită sub numele de „psaltică”. Muzica psaltică bizantină este prin esență o muzică exclusiv melodică. Se știe că însasi cuvântul „muzică” este de origine grecească, luându-și „seva” de la grecescul „muse”.

Manifestarea de față a fost deschisă de profesorul Mircea Călianu care, după ce a punctat principalele repere ale muzicii bizantine și locul ei în creația universală, a dat cuvântul informaticianului de la Școala „Iorgu Iordan”, Mihai Vasilache, și cântăreț bisericesc. Acesta a explicat invitaților rolul și locul muzicii bizantine, de la începuturile ei și până în prezent. Am ascultat apoi o înregistrare de la un concert de muzică bizantină de la Iași, loc unde, anual, se ține un concert de muzică bizantină, secvența fiind din anul 2011.

 A urmat audierea unui concert catedral cu un cor din Muntenegru pentru ca în final să facem cunoștință cu formația orchestrală „Anton Pann” care interpretează numai compoziții realizate de renumitul scriitor-compozitor. S-a remarcat faptul că toate compozițiile lui Anton Pann „au un iz oriental”.

Printre invitați s-a numărat și profesorul Iftimie de la Colegiul Național „Spiru Haret”, venit la această audiție cu un grup de elevi.
IANCU AIZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu