sâmbătă, 20 aprilie 2013

Expoziția de sculptură „Dan Mateescu-70”

expozitie-sculptura1

 Luni, 8 aprilie 2013, Galeriile de Artă „Gheorghe Petrașcu” Tecuci au organizat vernisajul expoziției de sculptură sub denumirea „La 70-Dan Mateescu”, expoziție organizată de Muzeul Mixt Tecuci și UAP din România Filiala Galați. Sculptorul Dan Mateescu s-a născut la 8 aprilie 1943 la Moinești, jud.Bacău. Este absolvent al Facultății de Arte Plastice Iași clasa profesor Florea, promoția 1973. A funcționat ca profesor de desen la numeroase școli iar în ultimul timp a lucrat ca muzeograf la Muzeul tecucean. Are realizate 15 expoziții personale, multe din ele la aceste galerii dar a participat și la numeroase expoziții de grup. Între lucrările realizate de el se numără statuia lui Calistrat Hogas în ciment, Tudor Pamfile din Țepu și monumentul cercetașilor în bronz, Natalia Negru în ciment și cele zece busturi reprezentând personalități tecucene pe aleea principala din parcul central la Liești. A realizat statuia „Luptătorului dac”, la Buciumeni „Parașutista Smaranda Brăescu” și altele. Cuvântul de deschidere a manifestației a aparținut prof. Laurențiu Groza, director al muzeului, care a punctat principalele date biografice și cele mai importante realizări ale sculptorului, după care a luat cuvântul pictorul Aurel Manole, președinte al UAP – filiala Galați, care printre altele a spus: „Sculptorul Dan Mateescu este o personalitate care ne face mare cinste sa îl avem printre noi prilej prin care îi urez și acum La mulți ani! El depune mult suflet în tot ceea ce face. Știm foarte bine că orice artist are o anumită înclinație spre un stil s-au spre o anumită personalitate însă cu toții iubesc frumosul. Acum avem în față acest minunat exemplu și prezența lui în expoziții personale și de grup în țară dar și peste hotare este o mare mândrie pentru noi, artiștii plastici gălățeni, și de aceea ne mândrim cu acest valoros artist plastic”.

Plină de emoție și cu lacrimi în ochi a luat cuvântul o invitată, care a început spunând: „Nu contează cine sunt, sunt doar o admiratoare a sculptorului și i-am admirat mereu talentul. M-am oprit la această minunată lucrare cu roata și am înteles că viața însăși e o roată iar alături de ea niște trepte ce trebuie să fie mereu urcate. Să nu uităm că viața e trecătoare și timpul e ireversibil. Pentru mine cel puțin sculptorul Dan Mateescu este o adevărată metaforă”.
Deși nu e un vorbitor frecvent, el exprimându-se nu prin cuvinte ci prin lucrări, artistul plastic a început prin a mărturisi: „Voi spune doar șapte cuvinte. Nu am pus intenționat etichete la lucrări pentru ca fiecare să înțeleagă ce vrea. Sunt foarte fericit că ați venit la acest vernisaj și vă mulțumesc”. După terminarea vernisajului am discutat cu acea admiratoare. Este din Moinești, profesoară, o veche cunoștință a altui sculptor remarcabil, George Apostol. Este, așa cum a spus o apropiată a artistului plastic tecucean, și a fost prezentă la numeroase vernisaje ale acestuia.
IANCU AIZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu