sâmbătă, 20 aprilie 2013

Tecuci în memoria fotografiei

memoria fotografiei casa de cultura Tecuci 2         

  Joi, 18 aprilie 2013, holul etajului întâi al Casei de Cultură Tecuci a găzduit vernisajul expoziției de imagini intitulată cât se poate de semnificativ „Memoria fotografiei”.
Manifestarea a fost deschisă de Viorel Burlacu, director al instituției, care printre altele a spus: „Prezentăm acum, aici, 32 de fotografii din cele peste 80 pe care le deținem, pentru a aduce în fața dvs. imagini din istoria de ieri și de azi a Tecuciului, aceasta pentru că și fotografiile au partea lor de istorie, fiind o marturie vie a trecutului. Multe din aceste clădiri mai există și azi, dar cele mai multe au dispărut și ne bucurăm că acum, le avem în aceste minunate imagini. Doresc să vă spun vouă, tinerilor de azi că este necesar să vă familiarizați cu aceste imagini care își au rolul și locul lor bine stabilit în istorie, pe aici trecând mari personalități tecucene. Avem în fața noastră, de exemplu, clădirea Spitalului municipal construit prin donația neuitatului Anton Cincu sau clădirea fostului Tribunal, azi , Căminul nr.14 din Parcul Central. Important pentru noi este și Monumentul eroilor CFR din fata Gării Tecuci Sud sau Foișorul de foc, loc de unde se patrula pentru paza împrejurimilor. Acestea sunt imagini prelucrate, pe care le avem prin donația domnului Doru Pelin, patron Motorcar Sant Angelo, căruia îi mulțumim și pe acestă cale. Acestea sunt urme ale istoriei, așa cum au fost ele văzute de cei ce le-au imortalizat”.

 Vorbitorul a reprodus din amintirile marilor personalități tecucene despre orașul nostru, începând cu scriitorul N. Petrașcu, fratele renumitului pictor, care ne reamintește de frumusețea Grădinii publice, poetul Ștefan Petică, care ne reamintește de Malul Bârladului cu împrejurimile acestuia, filosoful I. Petrovici, scriitorul Al. Lascarov Moldoveanu ș.m.a. Se amintește apoi de fostul Hotel Bulevard, azi Biblioteca Municipală sau Teatrul Comunal, azi cinematograful Arta, loc pe unde au trecut marele G. Enescu, artistul C. Tănase, ș.a.

În final se reamintește și de clădirea Casei de cultură, construită în anii 1887-1888 de către arh. D. Maimorolu.
Au participat la acest vernisaj elevi ai Liceului „Elena Caragiani” conduși de prof. Viorel Șerban și Colegiul Național „Spiru Haret” conduși de prof. Gabriela Pamfile care, în finalul vernisajului a venit cu propunerea de a se realiza un album cu aceste imagini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu