sâmbătă, 20 aprilie 2013

„Să nu ne răzbunați!”

sa-nu-ne-razbunati-tecuci    sa-nu-ne-razbunati   19 aprilie 2013
 Protopopiatul Tecuci și Casa de Cultură a Municipiului în colaborare cu Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) filiala Botoșani și Fundația Nektarios, au organizat joi 18 aprilie 2013, în sala „Studio” a Casei de Cultură, conferința și lansarea de carte „Să nu ne răzbunati!”. Lucrarea reprezintă mărturii zguduitoare despre suferințele românilor din Basarabia.

 Manifestarea a avut invitat de onoare pe părintele Moise Iorgovan, preot la Mănăstirea Oașa, autorul cărții de față. Parintele Moise Iorgovan, este născut în anul 1974 la Reșita, fiind absovent al Facultății de Drept din Timișoara. În anul 1996, îl găsim frate la Mănăstirea Pasaga – Alba. A citit și a rămas impresionat de lucrarea „Jurnalul fericirii” de N. Steinhardt, cunoscând apoi pe deținuți (părintele Oprea Crăciun de la Cincis și părintele Iovu Sabare din Folt dar și pe părintele Justin Parvu de la Mănăstirea Petru Vodă) pentru ca apoi să îl cunoască pe părintele Gh. Calciu, pe care l-a avut invitat la Mănăstirea Oașa. A realizat un interesant material despre chinurile basarabenilor, considerând aceasta drept „cea mai oropsită parte a pământului românesc”.

Manifestarea de față a fost deschisă de Viorel Burlacu, director al Casei de Cultură care, după cuvântul de deschidere, văzând prezența în sală a numeroși preoți, a solicitat începerea acțiunii cu o rugăciune. Printre invitați, alături de numeroase personalități ale culturii tecucene, a fost și părintele protopop Gheorghe Joghiu.

Profesorul Burlacu a subliniat faptul că titlul cărții a fost dat ținându-se seama și de nemuritoarele cuvinte rostite de marele patriot Mircea Vulcănescu, mort în închisorile comuniste, în anul 1950, la vârsta de 44 de ani, care a lăsat drept testament, cuvintele „să nu ne răzbunați”. În continuare, ne-a prezentat invitatul de onoare Moise Iorgovan, prin cuvintele „Fiți binevenit la noi, dv. care sunteți un fel de „Badea Cârțan”, preferând să lăsați chilia mănăstirii pentru a vă apleca spre praful cărților. Colindând în țară dar și dincolo de Prut, felicitându-vă acum pentru faptul că ați ajuns și la Tecuci”.

Invitatul a început prin cuvintele: „E greu să fii prezentat și mai ales să fii laudat”. Ne spune, în continuare, că a discutat cu peste 200 de persoane care au trecut prin închisori și chinurile acestora.  După ce își localizează Mănăstirea Oașa în Carpații Meridonali, ni se recomandă că un „adevărat rege al autostopiștilor” pentru drumurile făcute prin țară, pentru documentare, drumuri pe care le consideră „făcute cu mult rost”. Nu se consideră a fi un cercetător științific, făcând totul din suflet, fiind mai mult un haiduc decât un părinte, mirându-se parcă și el, la fel ca mulți alții „cum de un călugăr, în loc să stea la mănăstire, umblă mereu prin țară”.

Ne vorbește în continuare de legătura cu Valeriu Gafenco spunând că „în închisori au fost mulți ca el”. Mulțumește în continuare actorului Dan Puric pentru faptul că acesta i-a pus la dispoziție o echipă de filmare subliniind faptul că, marea majoritate a celor intervievați aveau vârsta cuprinsă între 80-103 ani, rămânând uimit de forța și vitalitatea acestor adevărați oameni, mulți din aceștia mergând pe deviza „ce nu ne omoară, ne întărește”. Ne vorbește și de Ghiță Grecu, de 98 de ani, pe care îl găsea numai seara, toată ziua umblând cu diferite probleme prin oraș.

Vorbește și de experiența din închisoare spunând că „nu există înviere fără răstignire”, reamintindu-ne că e necesar să ne întrebăm mereu „cum stăm cu iertarea”. Face în continuare interesante comparații între suferințele celor din lagărele naziste și închisorile comuniste, consemnând faptul că închisorile comuniste au fost mult mai groaznice decât lagărele naziste, punând în prim plan chinurile deținuților de la Jilava, Gherla, Aiud, Pitesti, Canal sau alte locuri. Se oprește mai mult asupra suferințelor părintelui Gheorghe Calciu, la cei 21 de ani de închisoare efectuați între anii 1948-1964 și 1979-1984.

Discută de Roman Braga, duhovnic la o mănăstire din SUA și de chinurile prin care a trecut remarcând spusele acestuia „cei care nu au trecut pe acolo, nu au cum să știe ce e suferința”. Dar, invitatul continuă pe un ton mai optimist „Suntem totuși sătui de suferințele de azi, nu ne mai amintim acum de cele vechi, cu toate că trebuie și acest lucru”, ne spune de vizita făcută de dânsul în Basarabia, menționând faptul că acolo, din cele 1.200 de biserici din trecut au rămas doar 200 iar din 30 de mănăstiri a rămas doar una, un preot deservind 15-20 de sate.

A fost prezentat filmul „Să nu ne razbunați” realizat de părintele Arsenie, Fundația Boca și părintele Moise Iorgovan, un film de 50 de minute, plin de mărturii dramatice, despre deportările basarabenilor în Siberia din perioada 1941-1952, cu întoarcerea celor ce au rezistat, în anul 1957, după un drum ce a durat șase luni. Am văzut suferințe, chinuri, bucuria de a avea și a împărți acolo la mai multe persoane, un simplu măr, dar și lacrimi de bucurie la întoarcerea acasă, cu sărutul pământului drag și sfânt.

 Au urmat intervențiile și întrebările celor din sala începând cu Dr. Ursu, profesorul Ionel Nicula, jurnalistul Tase Dănăilă dar și preotul pensionar Dumitru Turcu. Revenit la „pupitru”, preotul Iorgovan se oprește la „blazarea românilor de azi, la faptul că ne-am transformat dintr-un popor de luptători în unul de miorlăiți și nu știm să ne bucurăm de ceea ce ne-a oferit Dumnezeu”. Nu avem în noi bucuria de a trăi, de a fi, mai ales, de a fi liberi. Eu, continuă vorbitorul, 15 ani nu am știut de familie și azi, unii nu înțeleg că viața e un dar dat de Dumnezeu. Relația noastră cu Dumnezeu e la fel ca cea cu un bancomat. Trebuie să ne bucurăm de raza de soare pe care cei din temnițele comuniste nu aveau cum să o vadă, să nu uităm că bunicii noștri nu se duceau la școală pentru ca nu aveau cu ce se îmbrăca, se duceau pe rând, foamea era la ea acasă.

Invitatul ne-a delectat și cu frumoase versuri rostite liber, cu glume foarte inteligente, cu deosebiri dintre pesimiști și optimiști și mai ales cu frumoasa comparație „Dacă în ultimul timp, poporul nostru nu a mai dat tribut turcilor, fetele noastre, recunoscătoare, s-au dus singure și au dat”.

Și astfel, cu frumoasa comparație că „un ruj de dame costa 9 lei iar o carte interesantă o puteți lua de la mine cu 6 lei”, au trecut, parcă prea repede 3 ore și jumătate. Dar eu, cel putin, nu știu când au trecut!
IANCU AIZIC

Audiție muzicală bizantină

Sala-Studio-TecuciSala-Studio-Casa-de-Cultura-Tecuci 



Casa de Cultură a Municipiului Tecuci a organizat vineri, 19 aprilie 2013, în sala „Studio”, o auditie muzicală cu tema „Muzica bizantină în creația universală”. Muzica bizantină o găsim astazi prezentă doar în serviciul liturgic din bisericile ortodoxe, întâlnită sub numele de „psaltică”. Muzica psaltică bizantină este prin esență o muzică exclusiv melodică. Se știe că însasi cuvântul „muzică” este de origine grecească, luându-și „seva” de la grecescul „muse”.

Manifestarea de față a fost deschisă de profesorul Mircea Călianu care, după ce a punctat principalele repere ale muzicii bizantine și locul ei în creația universală, a dat cuvântul informaticianului de la Școala „Iorgu Iordan”, Mihai Vasilache, și cântăreț bisericesc. Acesta a explicat invitaților rolul și locul muzicii bizantine, de la începuturile ei și până în prezent. Am ascultat apoi o înregistrare de la un concert de muzică bizantină de la Iași, loc unde, anual, se ține un concert de muzică bizantină, secvența fiind din anul 2011.

 A urmat audierea unui concert catedral cu un cor din Muntenegru pentru ca în final să facem cunoștință cu formația orchestrală „Anton Pann” care interpretează numai compoziții realizate de renumitul scriitor-compozitor. S-a remarcat faptul că toate compozițiile lui Anton Pann „au un iz oriental”.

Printre invitați s-a numărat și profesorul Iftimie de la Colegiul Național „Spiru Haret”, venit la această audiție cu un grup de elevi.
IANCU AIZIC

Tecuci în memoria fotografiei

memoria fotografiei casa de cultura Tecuci 2         

  Joi, 18 aprilie 2013, holul etajului întâi al Casei de Cultură Tecuci a găzduit vernisajul expoziției de imagini intitulată cât se poate de semnificativ „Memoria fotografiei”.
Manifestarea a fost deschisă de Viorel Burlacu, director al instituției, care printre altele a spus: „Prezentăm acum, aici, 32 de fotografii din cele peste 80 pe care le deținem, pentru a aduce în fața dvs. imagini din istoria de ieri și de azi a Tecuciului, aceasta pentru că și fotografiile au partea lor de istorie, fiind o marturie vie a trecutului. Multe din aceste clădiri mai există și azi, dar cele mai multe au dispărut și ne bucurăm că acum, le avem în aceste minunate imagini. Doresc să vă spun vouă, tinerilor de azi că este necesar să vă familiarizați cu aceste imagini care își au rolul și locul lor bine stabilit în istorie, pe aici trecând mari personalități tecucene. Avem în fața noastră, de exemplu, clădirea Spitalului municipal construit prin donația neuitatului Anton Cincu sau clădirea fostului Tribunal, azi , Căminul nr.14 din Parcul Central. Important pentru noi este și Monumentul eroilor CFR din fata Gării Tecuci Sud sau Foișorul de foc, loc de unde se patrula pentru paza împrejurimilor. Acestea sunt imagini prelucrate, pe care le avem prin donația domnului Doru Pelin, patron Motorcar Sant Angelo, căruia îi mulțumim și pe acestă cale. Acestea sunt urme ale istoriei, așa cum au fost ele văzute de cei ce le-au imortalizat”.

 Vorbitorul a reprodus din amintirile marilor personalități tecucene despre orașul nostru, începând cu scriitorul N. Petrașcu, fratele renumitului pictor, care ne reamintește de frumusețea Grădinii publice, poetul Ștefan Petică, care ne reamintește de Malul Bârladului cu împrejurimile acestuia, filosoful I. Petrovici, scriitorul Al. Lascarov Moldoveanu ș.m.a. Se amintește apoi de fostul Hotel Bulevard, azi Biblioteca Municipală sau Teatrul Comunal, azi cinematograful Arta, loc pe unde au trecut marele G. Enescu, artistul C. Tănase, ș.a.

În final se reamintește și de clădirea Casei de cultură, construită în anii 1887-1888 de către arh. D. Maimorolu.
Au participat la acest vernisaj elevi ai Liceului „Elena Caragiani” conduși de prof. Viorel Șerban și Colegiul Național „Spiru Haret” conduși de prof. Gabriela Pamfile care, în finalul vernisajului a venit cu propunerea de a se realiza un album cu aceste imagini.

Expoziția de sculptură „Dan Mateescu-70”

expozitie-sculptura1

 Luni, 8 aprilie 2013, Galeriile de Artă „Gheorghe Petrașcu” Tecuci au organizat vernisajul expoziției de sculptură sub denumirea „La 70-Dan Mateescu”, expoziție organizată de Muzeul Mixt Tecuci și UAP din România Filiala Galați. Sculptorul Dan Mateescu s-a născut la 8 aprilie 1943 la Moinești, jud.Bacău. Este absolvent al Facultății de Arte Plastice Iași clasa profesor Florea, promoția 1973. A funcționat ca profesor de desen la numeroase școli iar în ultimul timp a lucrat ca muzeograf la Muzeul tecucean. Are realizate 15 expoziții personale, multe din ele la aceste galerii dar a participat și la numeroase expoziții de grup. Între lucrările realizate de el se numără statuia lui Calistrat Hogas în ciment, Tudor Pamfile din Țepu și monumentul cercetașilor în bronz, Natalia Negru în ciment și cele zece busturi reprezentând personalități tecucene pe aleea principala din parcul central la Liești. A realizat statuia „Luptătorului dac”, la Buciumeni „Parașutista Smaranda Brăescu” și altele. Cuvântul de deschidere a manifestației a aparținut prof. Laurențiu Groza, director al muzeului, care a punctat principalele date biografice și cele mai importante realizări ale sculptorului, după care a luat cuvântul pictorul Aurel Manole, președinte al UAP – filiala Galați, care printre altele a spus: „Sculptorul Dan Mateescu este o personalitate care ne face mare cinste sa îl avem printre noi prilej prin care îi urez și acum La mulți ani! El depune mult suflet în tot ceea ce face. Știm foarte bine că orice artist are o anumită înclinație spre un stil s-au spre o anumită personalitate însă cu toții iubesc frumosul. Acum avem în față acest minunat exemplu și prezența lui în expoziții personale și de grup în țară dar și peste hotare este o mare mândrie pentru noi, artiștii plastici gălățeni, și de aceea ne mândrim cu acest valoros artist plastic”.

Plină de emoție și cu lacrimi în ochi a luat cuvântul o invitată, care a început spunând: „Nu contează cine sunt, sunt doar o admiratoare a sculptorului și i-am admirat mereu talentul. M-am oprit la această minunată lucrare cu roata și am înteles că viața însăși e o roată iar alături de ea niște trepte ce trebuie să fie mereu urcate. Să nu uităm că viața e trecătoare și timpul e ireversibil. Pentru mine cel puțin sculptorul Dan Mateescu este o adevărată metaforă”.
Deși nu e un vorbitor frecvent, el exprimându-se nu prin cuvinte ci prin lucrări, artistul plastic a început prin a mărturisi: „Voi spune doar șapte cuvinte. Nu am pus intenționat etichete la lucrări pentru ca fiecare să înțeleagă ce vrea. Sunt foarte fericit că ați venit la acest vernisaj și vă mulțumesc”. După terminarea vernisajului am discutat cu acea admiratoare. Este din Moinești, profesoară, o veche cunoștință a altui sculptor remarcabil, George Apostol. Este, așa cum a spus o apropiată a artistului plastic tecucean, și a fost prezentă la numeroase vernisaje ale acestuia.
IANCU AIZIC

luni, 8 aprilie 2013

EXPOZITIA DE SCULPTURA "DAN MATEESCU-70"

Luni 8 aprilie 2013,Galeriile deArta"Gheorghe Petrascu"au organizat vernsajul expozitiiei de sculptura sub denumirea "La 70-Dan Mateescu-",expozitie organizata de Muzeul Mixt Tecuci si UAP din Romania Filiala Galati.Sculptorul Dan Mateescu s-a nascut la 8-aprilie-1943 la Moinesti,jud.Bacau.Este absolvent al Facultatii de Arte Plastice Iasi clasa profesor Florea,promotia 1973.A functionat ca profesor de desen la numeroase scoli iar in ultimul timp a lucrat ca muzeograf la Muzeul tecucean.Are realizate 15 expozitii personale,multe din ele la aceste galerii dar a participat si la numeroase expozitii de grup.Intre lucrarile realizate de el se numera statuia lui Calistrat Hogas in ciment,Tudor Pamfile din Tepu si monumentul cercetasilor in bronz,Natalia negru in ciment si cele zece busturi reprezentand personalitati tecucene pe aleea principala din parcul central.la Liesti a realizat statuia "Luptatorului dac",la Buciumeni"Parasutista Smaranda Braiescu"si altele.Cuvantul de deschidere a manifestatiei a apartinut prof.Laurentiu Groza,director al muzeului care,a punctat principalele data biografice si cele mai importante realizari ale sculptorului,dupa care a luat cuvantul pictorul Aurel manole,presedinte al UAP-filiala galati,care printre altele a spus:"sculptorul Dan Mateescu este o personalitate care ne face mare cinste sa il avem printre noi prilej prin care ii urez si acum"La multi ani !".El depune mult suflet in tot ceea ce face.Stim foarte bine ca orce artist are o anumita inclinatie spre un stil s-au spre o anumita personalitate insa cu totii iubesc frumosul.Acum avem in fata acest minunat exemplu si prezenta lui in expozitii personale si de grup in tara dar si peste hotare este o mare mandrie pentru noi,artistii plastici galateni,si de aceea ne mandrim cu acest valoros artist plastic".
    Plina de emotie si cu lacrimi in ochi a luat cuvantul o invitata care a inceput cu frumoasele cuvinte:"nu conteaza cine sunt,sunt doar o admiratoare a sculptorului si i-am admirat mereu talentul.M-am oprit la aceasta minunata lucrare cu roata si am inteles ca viata insasi e o roata iar alaturi de ea niste trepte ce trebuie sa fie mereu urcate.Sa nu uitam ca viata e trecatoare si tyimpul e ireversibil.Pentru mine cel putin sculptorul Dan Mateescu este o adevarata metafora."Desi nu e un vorbitor frecvent el exprimandu-se nu prin cuvinte ci prin lucrari.artistul plastic a inceput prin a marturisi:voi spune doar saptecuvinte."Nu am pus intentionat etichete la lucrari pentru ca fiecare sa inteleaga ce vrea.Sunt foarte fericit ca ati venit la acest vernisaj si va multumesc"Dupa terminarea vernisajului am discutat cu acea admiratoare.Este din Moinesti,profesoara o veche cunostinta a altui sculptor remarcabil George Apostol.Este,asa cum a spus o apropiata a artistului plastic tecucean si a fost prezenta la numeroase vernisaze ale acestuia.
IANCU AIZIC







sâmbătă, 6 aprilie 2013

Concursul interjudetean de jurnalism"Pamfil Seicaru"- editia a II-a - si-a desemnat castigatorii !

 Casa de Cultura a Municipiului Tecuci in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Galati, a organizat vineri 5 aprilie 2013, in sala "Studio", etapa finala a celei de a II-a editie a concursului interjudetean de jurnalism "Pamfil Seicaru"Manifestarea se inscrie ca o strategie de implicare in mod responsabil si competitiv a elevilor, in procesul de educatie, inclusiv prin exercitarea unuia din drepturile fundamentale ale omului, acela de a gandi si a se exprima liber. Criteriile de evaluare, au avut in vedere origanitatea, calitatea, cocizia si proximitatea informatiei, dar si stilul publicistic de scriere.
 La concurs, s-au inscris un numar de 49 de concurenti din judetele : Vrancea, Buzau, Bacau si Galati. In deschidere, profesorul Viorel Burlacu, a aratat faptul Tecuciul se numara printre putine colegii care au si clase de jurnalism, aratand apoi ca din cei 49 de concurenti, s-au triat cei cu media peste 9, ajungand asfel in finala 22 de elevi. A fost prezentat juriul format din scriitorul Vasile Ghica, jurnalistul Victor Cilinca de la cotidianul "Viata Libera" si scriitorul, poetul, jurnalistul si dramaturgul Aurel Bruma, presedinte al juriului. Au fost prezentati si partenerii media :TVR Iasi, Radio Iasi, cotidianul "Viata Libera", Radio Tecuci si Protecuci. Dupa prezentarea membrilor juriului, profesoara Doina Ojog a prezentat revistele tecucene in editie anastatica, vorbind despre "Provincia literara" si "Viata sufleteasca"dar reamintind si de faptul ca se lucreaza la reaparitia revistei "Freamatul"
 In continuare s-a prezentat filmul documentar "Calugarul alb", o productie I.B.S. Iasi- Internet Brodcast Studio- avand ca redactor coordonator pe Aurel Bruma, de fapt ce care a reusit acest excelent interviu cu sculptorul Aurelian Antal din Dorohoi,un material plin de pilde si invataminte. Sculptorul s-a intalnit cu mare Grigore Vieru la Toplita, ramanand coplesit de acest fapt "atunci, spune artistul, toata natura s-a adunat si a explodat in acest om "! Grigore Vieru a fost "uns", cetatean de onoare al Toplitei si acest lucru, spunea regretatul poet Grigore Vieru, alaturi de faptul ca a fost ales si Membru al Academiei Romane , " e pentru mine, mai mult decat un Premiu Nobel"!Statuia pe care i-am facut-o marelui Vieru, spune artistul plastic, "este o piatra care reprezinta un suflet, el pentru mine, are inima si pe partea dreapta "!!Dupa vizionarea materialului, profesorul Burlacu, apreciind aceasta realizare a scriitorului tecucean Aurel Bruma, a spus printre altele :"il consider pe scriitorul Bruma, un adevarat bijutier, el slefuieste bine cuvintele dandu-le forma si fond " S-a trecut in continuarea la cea de a treia proba a concursului, exercitiu jurnalistic, proba care avea sa dea, alturi de celelalte note obtinute, media finala pentru premiere. In acest timp, profesorul Viorel Burlacu a prezentat evocarea intitulata "Pamfil Seicaru- personalitate de prestigiu a culturii romane ', urmat de un material video intitulat :"Drumul eroilor", realizat de SC Culturala Dunaris Mehedinti, cu regerire la luptele din anul 1916, unde in armata condusa de generalul Dragalina, activa si sublocotenentul Pamfil Seicaru. De remarcat a fost si faptul in activitatea sa, literara, Pamfil seicaru a avut peste 2500 de articole si 1o volume de istorie.
 Toti concurentii au primit diplome de participare iar premiile au fost in valoare de 3oo lei-premiul I, 2OO lei -premiul II si 1oo lei premiul III.
 Dupa o atenta si minutioasa jurizare, au fost acordate urmatoarele distinctii ;
 Revista "Cronica veche" acorda elevei Alexandra Rogozaru, de la CNSH un premiu .Cotidianul "Viata libera", acorda premiul elevei Tania Andra Panaite de la CN "I.Cuza"Focsani iar TV IBS Iasi ofera premiul special elevului Petrea Paul de la Liceul "Henri Coanda"Bacau, alaturi de invitatia de a vizita studioul iesean.
 Mentiuni au obtinut ;Bulimar Lorelai - CNCH, Violeta Razmerita - CNCH  si Petrea Boghean de la liceul 'Vasile Alecsandri " Bacau. Premiul III a fost obtinut de eleva Alina Elena Stefan -CN "B.P. Hasdeu" Buzau". Premiul II- eleva Grigore Diana - CNBP Hasdeu Buzausi PREMIUL I -Raluca Ciobotaru CN "V. Alecsandri" Bacau.
   Cu opinii si impresii ale juriului, vom reveni intr-un material viitor.
   IANCU AIZIC


















Invitat printre viitorii "jurnalisti"!




      
 Dupa ce am prezentat premiantii celei de a doua editie a concursului interjudetean de jurnalism "Pamfil Seicaru ", sa prezentam cateva impresii culese din sala, fiind invitat alaturi de viitorii posibili jurnalisti.
 Dupa ce a fost prezentat juriul, "juratii" au fost rugati sa spuna cateva cuvinte despre materiale prezentate de concurenti. Profesorul Vasile Ghica incepe prin a spune ca a lecturat materialel cu mare placere, aducand felicitari organizatorilor, respectiv Casei de cultura, pentru ca " mentine acest frumos si ingenios concurs" Fiind si anul trecut in juriu, apreciez, a continuat vorbitorul, faptul ca acestea au fost in crestere valorica, avand o gama variata de subiecte, de la droguri, la religie, istorie , interviuri cu artisti etc. Recomanda insa mare atentie la scrieri, mai putine greseli de ortografie. Interesandu-se de interviuri, intreaba daca interviul cu Tudor Gheorghe este real, raspunsul elevului fiind afirmativ. In schimb, interviul cu Florin Piersic, a fost imaginar. Remarca pasiunea elevilor pentru jurnalism, dar spune ca " jurnalismul, acum, trece prin perioade dificile" !
  Jurnalistul Victor Cilinca spune ca au fost multe lucrari, subiecte interesante si , "nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar, nu e obligatoriu sa faceti jurnalism "!Va recomand totusi, sa fiti cinstiti, sa va documentati cat mai bine, pentru ca, totusi, e o meseri frumoasa, dar sa stii sa ramai mereu cinstit "
 Scriitorul Aurel Bruma, incepe prin a spune ca " pana a ajunge jurnalist, e un drum lung, trebuiesc citite biblioteci intregi. Un gazetar, nu trebuie sa fie un papagal, el aduna minutios informatii si le combina creativ, Sa stii sa vorbesti si cu un taran care isi lasa jos sapa, dar si cu un profesor universitar. E o munca grea, dar frumoasa. Voi totusi, santeti o echipa care "are sansa viitorului"Am remarcat la voi dorinta de a face un document, o lucrare de valoare publicistica,
nu uitati ca intervievatul vi se spovedeste in direct "!Prezent la concurs, apreciatul profesor Radu Vladimir vorbeste despre necesitatea acestui concurs de jurnalism, aici, la Tecuci, mai ales ca avem in cadrul CNCH clase de jurnalism. Ne vorbeste apoi, cu mare bucurie, de faptul ca in CNCH, continua sa apara zilnic , publicatia "Jurnalul nostru ", cu adevarat , al elevilor.
 Poeta prof. Eleonora Stamate ii felicita atat pe organizatori cat si pe " doritorii de a face jurnalism"
 Jurnalistul Taqse Danaila, invita toti concurentii sa indrageasca aceasta frumoasa profesie.
 Dupa corectarea lucrarilor, dar inainte de premiere, scriitorul Aurel Bruma a spus :'Corectand lucrarile, am remarcat ca s-a respectat structura clasica dar, nu uitati, stirea nu e o poezie, nici un poem in proza, e o stire ce trebuie transmisa matematic. Victor Cilinca completeaza ".. trebuie sa cuprindeti totul in cateva cuvinte, de aceea, va invit sa cititi cat mai mult "
 Si daca am incheiat materialul anterior prin enumerarea premiantilor, consider normal sa numim si pe cei ce au pregatit concurentii, felicitandu-i si din acest colt de pagina : Profesorul Radu Vladimir -CNCH Tecuci, prof. Gabriela Matiu CN BPHasdeu Buzau,prof. Teodora Benz CN A.I.Cuza Focsani,prof. Ramona Mocanu CNVA Bacau, prof. Daniela Plaiasu CN Unirea Focsani, prof. Liliana Maxim - CNSH tECUCI, prof.  Ramona Palade Sitaru CNVA Bacau, prof. Vasile Leonte CN Costache Negri Galati, prof, V.Burlacu CNCH Tecuci, prof. N. Cupas CN Henri Coanda Bacau si prof. Carmen Antohe CN Targu Ocna.
 Sa mai mentionam faptul ca jurnalistul Tase Danaila, a oferit casigatoarei concursului, volumul sau de interviuri.
  Dupa decernarea premiilor, au mai fost cateva declaratii si pareri din partea juriului, pe care le consideram foarte importante. Asfel scriitorul Bruma Aurel a spus printre altele ; " ati fost cu totii foarte buni, dar, inca mai santeti in pupa, inca nu aveti aripile necesare pentru a va lua singuri, zborul. Mai aveti inca, nevoie, ca profesorii sa va stea in apropiere si mai ales, mai aveti nevoie sa cititi foarte mult" Profesorul Radu Vladimir apreciaza calitatea concursului , dar, recomanda o mai mare mediatizare a evenimentului, prin toate mijlocele posibile.
Profesorul Viorel Burlacu spune ca va incerca ca , incepand de anul viitor, acest concurs sa fie inscris in calendarul Ministerului Educatiei, sperand si sprijinul necesar .
   IANCU AIZIC .

vineri, 5 aprilie 2013

Un cenaclu literar numai cu proza,dar foarte buna !

 


 Casa de cultura a municipiului Tecuci, impreuna cu Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Iasi si cu Cenaclul literar "Calistrat Hogas" Tecuci, a organizat joi 4 aprilie 2013, in sala "Studio", o noua intalnire literara. In prima parte a sedintei, deschisa de presedintele cenaclului, poetul Duma Dionisie, a lansat si a analizat volumul "Dumnezeu a murit in Baragan", scris de Victor Aciocarlanoaiei. Poetul a inceput prin a-si exprima marele regret pentru faptul ca, din motive de sanatate, autorul nu a putut fi prezent la aceasta manifestare, de fata fiind in schimb sotia acestuia, distinsa profesoara Viorica Teodora Aciocarlanoaiei. Poetul Duma a continuat spunand ca autorul este un apreciat profesor de Limba franceza, din Buciumeni, cunoscanu-l foarte bine intrucat " si eu sant de loc din aceea zona "Poetul Duma a caracterizat lucrarea ca "o
carte concisa, un frumos roman autobiografic, avand aprecieri ale scriitorilor Ion Muresan, Mirela Stanciulescu si altii, De altfel, Mirela Stanciulescu scrie in prefata, despre lucrare :"este mai mult decat cartea unei copilarii furate, mai mult decat cronica unei perioade negre din istoria Romaniei, redand un sir de incercari critice prin care au fost siliti sa treaca cei ce au constituit nefericita "tagma" a deportatilor. Este o abordare a conditiei umane, prin ochii si mintea unui copil caruia i s-a furat copilaria "
 Profesorul Vasile Ghica si-a inceput analiza cartii prin a spune "il cunosc pe autor de cateva decenii, fiind un profesor foarte bine pregatit, avand si doua mandate de primar , in calitate de independent. Si iata-l acum, la peste 70 de ani, debutand cu acest intersant volum, o marturie vie a cumplitelor chinuri ale copilariei, scrieri apropiate de cele ale lui Vintila Horia. Cartea este un jurnal, o maerturie a faptelor traite, dar avand si o valoare estetica, intalnind aci zeci de citate din biblie si multe alte pilde valoroase. Este totusi de remarcat faptul ca citatele biblice , au fost foarte bine selectate " Profesorul Ghica, vorbeste de chinurile suferite de autor, reluand spusele marelui Mircea Vulcanescu, decedat in inchisoare la varsta de doar 44 de ani,lasand "mostenire " spusele " Sa nu ne razbunati !"Se refera in continuare si la aprecierile primite de autor de la numeroase cadre universitare cum ar fi : Ion Grosaru, Mirela Stanciulescu, Ioan Pop, reamarcand si faptul ca acest volum, este la cea de a doua apartitie, primul fiind la o editura din Arad si acum, la editura "Cronica" din Iasi. "Astfel de oameni, cum e autorul de fata. merita cu prisosinta respectul nostru si in final, doresc sa mai remarc faptul ca acesta are o familie de adevarati intelectuali, sotia, de fata, profesoara, fiul Pedro Negrescu, conf. univ. la Conservatorul din Tg. Mures si dirijor al Filarmonicii,iar fica, actrita si regizoare la Teatrul din Arad.
 Trecandu-se la discutii pe marginea celor expuse, sotia incepe prin a spune :"aceasta este o carte scrisa cu mare greutate, cu multe framantari, scrisa la interventia ficei noastre. Dupa aparitia cartii, am fost si eu impreuna cu sotul sa revedem acele locuri ale chinurilor din baragan, in gara Dudesti si localitatile apropiate' Jurnalistul Tase Danaila spune printre altele :" aceasta carte trebuie sa ajunga si sa fie cunoscuta de generatia tanara, sa o cunoasca cu adevarat. In continuare, considera ca autorul este "un intelectual rafinat, avand imagini aproape cinematografice "Profesorul Duma, asociaza acest volum cu renumita lucrare "Ghepardul "
Profesoara Mihaela Bujoreanu, apreciaza lucrarea si se intreaba "De ce oare, Dumnezeu a ingaduit savarsirea
acestor adevarate atrocitati, ca cele descrise de autor. Aprecieri pentru volum au venit si de sing. Marin Cantaragiu, impresionat de cele descrise in lucrare.
 Partea a doua a sedintei, a apartinut elevei Anca Secareanu, din clasa a XI-a de la Colegiul National "Spiru Haret", care a citit doua lucrari de proza :prima intitulata "Taina" si a doua "Intalnire tarzie "Eleva ne marturiseste ca a inceput sa scrie din clasa a opta si a mai citit, in cenaclu, si anul trecut. Scriitorul Vasile Ghica apreciaza "siguranta ei in proza estetica" iar profesorul Viorel Burlacu, ii remarca si talentul actoricesc. Jurnalistul Tase Danaila apreciaza la eleva Secareanu :"Constructia lexicala foarte interesanta avand si multe frumuseti metaforice "
 In final, poetul Duma o apreciaza si ne reaminteste faptul ca o alta fosta eleva si membra a cenaclului, Ingrid Beatrice Coman, azi locuind in Malta, se bucura de aprecieri prin diferite reviste literare.

   IANCU AIZIC








joi, 4 aprilie 2013

La scoala gimnaziala "Iorgu Iordan", au continuat activitatile scolare !




 La scoala gimnaziala "Iorgu Iordan", au continuat activitatile scolare !

 In cadrul manifestarilor incluse in programul :Scoala altfel" desfasurate sub deviza "Sa stii mai multe, sa fii mai bun", joi 4 aprilie 2013, in curtea interioara a scolii, s-a desfasurat concursul intitulat "Elevii au talent"unde, participantii inscrisi au dorit sa isi etaleze adevaratele lor talente. La fel ca la toate concursurile, cei peste 60 de concurenti inscrisi, au avut pe piept numere de intrare iar cele doua prezentatoare, ambele la fel de dragute, Clara si Andra, si-au intrat repede in roluri. Manifestarea a fost deschisa de directorul adj. Cristi Stanila prin frumoasele cuvinte :"vrem sa descoperim
cel mai talentat elev al scolii"Juriul a fost format din Prof. Jalba Ecaterina, director, care a urmarit prezenta scenica, prof. Doina Taciu pentru stil si miscare si prof. Marcela Calianu, pentru calitatile muzicale. Ei au apreciat prin placutele cu "DA" sau X concurentii, care au avut o gama foarte diversa de "Talente", de la muzica populara si usoara, la dans, interpretari la pian sau orga, povestiri, bancuri , imitati si chiar iluzionism. Am remarcat in sala, alaturi de elevi, profesori si parinti, prezenta doamnei Inspectoare teritoriale, prof. Hristache Alice. Dupa ce toti concurentii au trecut prin fata juratilor si a spectatorilor, laureatii principali au fost urmatorii :
 Marele premiu - Gao Luiza cl.IV-a B pentru interpretare la pian, Locul l - interpreta Ciolan Beatrice, Locul II - Hotescu Rares de la grupa pregatitoare, Locul III Lovin Giulia cl. a V-a B  pentru carate si premiul de popularitate Angheluta Georgiana si Butanariu Ionut Andrei. De mentionat faptul ca toti concurentii au primit "Diplome de participare '"
 Tot in cadrul actinunilor din aceasta saptamana, a avut loc, pe data de 4 aprilie 2013, o actiune de jurizare in cadrul concursului "Lumina tiparului prin ochiul artei ,o actiune ce s-a bucurat de sprijinul actorilor de la Teatrul  "Victor Ion Popa " din Barlad , dar si a trupei de teatru a Asociatiei Culturale GEPETTO Barlad formata din actorii : Petronela Ene, G. Soboleski, Teodor Spanusi Daniel Ene. Dupa ce au fost vizionate CD trimise la concurs in perioada  25-29.o3.2013, unde au participat scoli din : Braila, Umbraresti, Barcea alaturi de Scoal gimnaziala "IOrgu Iordan" Tecuci, juriu a decis si acordat urmatoarele premii :
 Marele premiu pentru trupa Zenit coordonator prof. Coman Laura
 Locul l - trupa de teatru "Fluturasii" pentru scenografie
 Locul II trupa "Vestitorii primaverii" pentru costume
 Locul III trupa "Aripi de inger" pentru creatie
           trupa de teatru "Trubadurii" si trupa "Mesagerii artei"
 Premiul pentru cel mai bun actor- Sturzu Larisa si Trincu Anamaria
 Premiul juriului - in rolul lui Praslea _ Lovin Giulia
  Premiul pentru scenografie - doamnei instr. Raita Mihaela
   A CONSEMNAT IANCU AIZIC