marți, 14 mai 2013

Radu Voinescu - adevaratul capitan !!



   Imi aduc aminte cum, copil fiind, urmaream cu mare placere meciurile de fotbal dintre echipele tecucene. Remarcasem, pentru eleganta lui in joc, un fundas foarte bun de care se trecea foarte greu, supravegheind cu multa atentie intreaga aparare. Auzisem despre el ca venise in Tecuci, impreuna cu familia, de la Adjud. Apoi am aflat ca se numeste Radu Voinescu. Era tocmai perioada de formare si "cimentare" a echipei de rugbi "Petrolu" si tanarul era atent si la fotbal dar si la antrenamentele rugbistilor, "azvarlind" din cand in cand si cate o privire la cei din spatele terenului. Si nu dupa mult timp, acesta a parasit fotbalul in favoarea rugbiului. Incepusem sa il urmaresc in noua ipostaza, unde ocupa tot rolul de fundas, dar, aici avand cu totul si cu totul alte atributiuni. El era permanent si executantul loviturilor libere de la orice distanta, avand o mare precizie. Era si specialistul nr. 1 in transformarile obtinute in urma eseurilor, pe care in marea majoritate le realiza. Si aceasta pentru ca, la antrenamente insista enorm pe acest lucru, de multe ori, ramanand si dupa antrenamente pentru a executa aceste lovituri. Atunci cand totusi rata, se vedea pe fata lui nemultumirea, dar in acelasi timp si dorinta de a se reabilita, de a ne arata ca, normal, "orice om poate gresi, nimeni nu poate fi perfect"!Era permanent disciplinat, atat in teren cat si in afara lui, un exemplu demn pentru toti colegii de echipa. Stiam ca era "implicat si indoctrinat " ca un mare dinamovist si aceasta datorita faptului ca in tinerete a facut armata la clubul "Dinamo" unde a facut atletism de performanta, pana la nivel de lot national. Discuta intotdeuna de la egal la egal cu tot "microbistii", indiferent de varsta lor si niciodata nu a dat dovada de aroganta , cu toate ca valoarea si performantele lui, ii puteau permite acest lucru. A fost "curtat" de numeroase echipe de rugbi din prima divizie sau din a doua, dar, niciodata nu a existat la el nici cea mai mica intentie de a-si parasi echipa si orasul care l-au adoptat cu toata dragostea. Dupa retragerea de pe teren, beneficiind si de studiile efectuate, a activat ca profesor de educatie fizica la Scoala Sportiva Tecuci, ocupandu-se de atletism dar si de jocuri. Il intalneam mereu prin oras si in discutiile purtate dadea dovada de aceiasi modestie ce l-a caracterizat si cand era pe terenul de sport. cunoscandu-ma ca un "inversunat stelist", discuta permanent foarte moderat si calculat, analizand cu cea mai mare obiectivitate atat plusurile cat si minusurile echipelor si, daca nu stiai ca e un mare dinamovist, nu puteai sa iti dai seama. Urmarea si analiza cu vecinii si prietenii meciurile vizionate, fie de fotbal sau de rugbi, dar, toate discutiile purtau obiectivitatea care l-a caracterizat toata viata. Era si un mare iubitor de animale, isi plimba mereu cainele si nu il scapa nici o clipa din priviri.Daca din intamplare,
nu il observam pe strada, ma saluta el respectuos, cautand mereu sa ascunda ceea ce a fost "O adevarata legenda a rugbiului tecucean"
 A fost greu incercat si a suferit enorm atunci cand si-a pierdut baiatul si apoi, nu dupa mult timp, l-a urmat in ceruri, pentru a fi si acolo, sus, alaturi de el.
 Radu Voinescu a fost pentru echipa de rugbi tecuceana, ceea ce au fost Nelu Nunwailer sau Catalin Haldan pentru Dinamo, Apolzan sau profesorul Constantin pentru Steaua, Costica Stefanescu pentru Craiova, Campeanu pentru Bistrita sau Maftei pentru Rapid, adica UN ADEVARAT CAPITAN !
   Pentru toate acestea, acum, in final, ma simt obligat sa readuc in prim plan unele din nemuritoarele cuvinte ale marelui IOn Creanga ... " nu stiu altii cum sant ... "dar eu, nu am putut si nu pot uita ce a facut si ce a insemnat Radu Voinescu pentru Tecuci. Consider ca e obligatia noastra, a tuturor tecucenilor, a iubitorilor de sport sa nu uitam acest nume.
 IANCU AIZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu