marți, 14 mai 2013

Oamenii de langa noi ... Frizerul Gelu Miron (Figaro)

    

    De cand lumea si pamantul, frizeriile au fost si au ramas locurile unde s-au facut si s-au desfacut guverne, casnicii, echipe de fotbal locale si chiar nationale  aici gasindu-se cei mai priceputi analisti politici, mondeni si sportivi, in asa fel incat Ion Cristoiu, Cristian Tudor Popescu, Cristi Brancu, Ovidiu Ionitoaia, Mihai Mironica sau Horia Ivanovici, sunt niste pitici, in pantaloni scurti, care nu cunosc si nu stiu absolut nimic.
   Tecuciul, pe langa faptul ca a avut industrie si agricultura dezvoltata, a avut si o puternica retea
de prestari servicii prin Cooperativele Prestarea si Straduinta unde conducatorii, fie ca erau Coca Adamoaie, Neagu sau altii, ofereau servicii de ceasornicarie, cizmarie, confectii, reparatii radio si TV dar si frizerie si coafura. Stdiind lista frizeriilor din Tecuci, am aflat ca principale centre erau postate la Gara de sud,la Hotelul Turist, in fata parcului, la blocul turn de la Liceul agricol si chiar si in Tecuciul Nou. La o adunare sumara a acestora, remarcam faptul ca in Tecuci, lucrau circa 6o de frizeri, ramanand de neuitat cei ce "au dominat" perioada anilor l960-1980 in frunte cu neuitatul Bacnaru-zis Nita Scandal, liderul galeriilor de fotbal, Chitanta, Ion Arcus, Lucanescu, Buricel, Creitaru, Maceanca si inca multi altii.
   La frizerie, cum am spus, se discutau cele mai diverse domenii iar atunci cand vedeai ca nu mai ai cu cine discuta, sau certa, atunci puneai mana pe un ziar sau o revista din cele care erau pe masute si pana iti venea randul la scaun, mai vedeai ce se mai intampla in lume.
 Asa cum fiecare om isi are medicul, cizmarul, farmacistul, notarul sau avocatul sau, de obicei, fiecare om isi are si frizerul lui, adica omul care iti cunoaste toate obiceiurile si mai ales preferintele. Atunci cand iei loc pe scaun, el te intreaba doar "Obisnuit?, tu ii spui "Da" si, omul trece la treaba. Personal, am fost coleg inca din clasa intai coleg cu unul din cei mai cunoscuti acum, frizeri din oras, Miron Gheorghe, pe scurt Gelu Miron si iata ca azi, dupa mai bine de 55 de ani, sant tot vajnicul lui client. Am facut mai sus afirmatia ca acesta este unul din cei mai cunoscuti - si mai adaug-si priceputi si renumiti frizeri ai orasului. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar si in frizerie, ca de altfel in toate meseriile, au fost si au ramas meseriasi de elita, dar si unii care nu se pot situa pe "podium".Pentru mine, daca ar fi sa enummar pe cei mai de elita frizeri ai orasului, asi pune in frunte pe frizerul Nicu Rolea- priceput si elegant, continuand cu " malagambistul Constantin Chihaia, Ovidiu Manolache si apoi se poate continua cu altii. Atunci cand eram indemnat de sotie " vezi ca trebuie sa te tunzi", il cautam pe Gelu la frizeria de la parc, unde se lucra in doua schimburi,cum intram, daca nu il vedeam pe Gelu, eram imediat contactat : Gelu e dupa amiaza ! Si daca stiam ca el este in concediu si trebuia sa ma tund, ma " dadeam" pe mana lui Ovidiu. Cum ajungeam acasa, sotia ma lua de la usa ": Nu te-a tuns Gelu, uite cum arati !"De fiecare data cand imi iau locul pe scaun, fostul meu coleg de scoala ma intreaba : " Ce iti mai face familia?Si se bucura apoi, ca un copil, cand ii spun ca totul e in regula. Nu doresc ca ceea ce spun sa fie interpretat ca ceva politic, dar, de multe ori, glumesc cu el si ii spun ca ar putea fi " un nomencaturist" pentru ca, dar ar fi intrebat , cum era canva la moda, " ce ai facut in ultimii doua zeci de ani?", el ar trebui sa raspunda ca a servit - tuns si barbierit - pe toti primsecretarii sau membri ai conducerii locale, care veneau la el sau era invitat sa ii serveasca in alte locuri. Din pacate, ultima inundatie, i-a afectat total locuinta, el locuind pe str. Eminescu. Acum, toate au fost remediate, dar durerea, chinul si suferinta, au ramas.
 Dupa ce s-a pensionat de la Cooperativa Straduinta, nu aputut sa stea fara sa profeseze si, gasind un loc pe str. Unirii, vis a vis de Scoala Ion Petrovici, lucreaza zilnic. Atelierul este recent renovat total, totul sub deviza faptului ca "Omul sfinteste locul"Acum, lucreaza impreuna cu fica sa, careia ii va preda " meseria"
 Discutand recent cu el, mi-a reamintit de multi frizeri care au fost, avand totusi respect si consideratie fata de unul in special : Ilie David, care m-a invatat adevarata meserie !Acum, fata se straduie sa se ridice la nivelul tatalui, pentru ca firma " Figaro" sa existe si in continuare !
  IANCU AIZIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu